logo
Hatay Bayrağı
Belgelerin ışığında gün gün Hatay'ın Kurtuluş Savaşı, Devletleşme ve Anavatana katılma süreci.

Takip Et:

Hatay Meselesi | Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen Dosyası – Habertürk (04.03.2018)
Antakya, İskenderun Türk’ün iki kızıdır, Bayrağında biri ay biri de yıldızıdır, Yurttan uzan illerde ağlıyor bu yavrular, Türk’ün tunçtan bağrında bu en büyük sızıdır. Bu sızıyı sevince çevirmeyi Türk bildi, Şahlanarak önüne ne geldiyse devirdi, Gözünüzün yaşını silin ey Hataylılar, Türk’ün tunçtan ordusu, seninle coştu geldi.
Hatay, Antakya, Hatay Devleti, Tayfur Sökmen, Mursaloğlu Tayfur Bey, Mustafa Kemal Atatürk, Hatay Meselesi, Devlet, Sancak, Millet, Türkiye Cumhuriyeti, Türk Milleti, Hatay'ın Kurtuluşu
294
post-template-default,single,single-post,postid-294,single-format-video,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,side_area_slide_with_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive

Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen Dosyası – Habertürk (04.03.2018)

Zeytin Dalı Operasyonu devam ederken Ajanda Hatay’ın ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen dosyasını açıyor.

Hatay Cumhurbaşkanı’nın gelini, torunları, İskenderun Körfezi’ne dair Kürt ve Arap gruplara yönelik 90 yıl önceki tahminleri ilk defa Ajanda’ya anlatıyor.

Atatürk’ün Tayfur Sökmen’le birlikte Hatay’ı kurtarma mücadelesi, istihbarat mensupluğundan Cumhurbaşkanlığına giden süreç, döneme dair gizli yazışmalar, Hatay davasındaki arşivler ve anılar Ajanda’da ekrana geliyor. Benan Taşdemir soruyor, Sökmenoğlu ailesi yanıtlıyor.

Türkiye açısından Hatay davasının anlam ve önemini kavrayabilmek için, öncelikle tarihi, coğrafi ve jeopolitik konumunu bilmemiz gerekir.
Ülkelerin veya bölgelerin coğrafi yapıları (Dağlar, denizler, nehirler v.b…) ile nüfus, ekonomi gibi güçleri onların iç ve dış politikalarının belirlenmesinde önemli rol oynarlar. Bir ülkenin coğrafyasından doğan iç ve dış politik imkanları ve gücü o yerin jeopolitiğini meydana getirir. Bu konuda Fransız komutanı Napolyon’un “Devletin politikası coğrafyasına bağlıdır” sözleri de bu gerçeği veciz
bir şekilde açıklamaktadır. Bir ülkenin. Bir bölgenin milli gücüne temel teşkil eden en önemli faktör oranın jeopolitik konumudur. II. Dünya harbinden sonra Kieffer jeopolitiği “ Bir devletin sosyal, politik, ekonomik, staretejik ve coğrafi unsurlarının bu devletin dış politikasının tayin ve takibine tatbikidir” diye tarif etmiştir.

No Comments

Post a Comment